Armstrong Whitworth 15/20HP (verkocht)

Bouwjaar 1912

Chassisnummer 2530

Model Clifton Coupé

Motornummer 1290B3

Kenteken registratie in de EU

Motor, 4 cylinder inhoud 2715cc

4 versnellingen

Transmissie rem en handrem op de achterwielen

Bosch Dual ignition

Carburateur, White & Poppe

Uitgebreide beschrijving.

Geschiedenis.
De firma sir W.G. Armstrong, Whitworth & Co Ltd uit Newcastle-on-Tyne startte in 1902 een eigen Motor Car Department. Vanaf de start tot aan het uitbreken van de eerste wereld oorlog produceerde men ongeveer 3000 automobielen. Afgezien van de productie van oorlogsvoertuigen in de periode 1914-1918 heeft de firma daarna geen automobielen meer geproduceerd. Het is onzeker hoeveel exemplaren er nu nog over zijn van de Armstrong Whitworth productie. Na onderzoek door diverse enthousiaste liefhebbers van automobielen en Armstrong Whitworth in het bijzonder, kunnen we aannemen dat er nog circa 10 tot 15 exemplaren resteren waarvan er 6 stuks in goede rijdbare staat verkeren. Deze automobielen verblijven in Groot-Brittannië en Australië. De bouwjaren variëren tussen 1908 en 1914.  Deze auto heeft een wielbasis van 99 inch waarvan er geen tweede exemplaar bekend is op dit moment. In Newcastle-on-Tyne staat in het museum een 15-20 H.P. met een wielbasis van 111 inch, alle overige bekende exemplaren hebben een grotere wielbasis.  Het is niet uitgesloten dat er nog meer auto’s of delen van auto’s van Armstrong Whitworth bestaan, maar het uiteindelijke percentage aan overgebleven automobielen ten opzichte van de productie zal niet meer zijn dan 0,5%. De prijs van deze auto lag rond de 600 Britse Ponden, wat overeenkwam met 8x het gemiddelde jaarinkomen van een arbeider in die tijd. Armstrong Whitworth bouwde zeer degelijke en luxe automobielen en waarschijnlijk is dat de reden waarom de productie aantallen laag zijn gebleven.

Deze Armstrong Whitworth 15-20 H.P. Clifton Coupé is verkocht in 1912 aan dhr George Jordan uit Melbourne. Vrijwel zeker is de auto geleverd door de firma Till Motor Engineering Pty. Ltd. gevestigd 360 Londsdale Street, Melbourne.
Er is door een vorige eigenaar langdurig onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de auto maar het blijft onzeker hoe het precies is verlopen. Wel is bekend dat de auto dienst heeft gedaan op een boerderij in Waubra, Victoria, Australië, voor het aandrijven van landbouw machines. In 1962 is de auto in handen gekomen van een verzamelaar/liefhebber van klassieke automobielen en is er start gemaakt met de restauratie. In 1980 heeft de heer Collis de auto gekocht en in de jaren daarop de restauratie verder afgerond.
De auto verkeerd nog steeds is een uitmuntende staat. Het is duidelijk dat de restauratie zeer compleet en zeer degelijk is uitgevoerd met veel aandacht voor details. Technisch is de auto vrijwel perfect en zeer origineel. De uitvoering van de ophanging van de achter as, de combinatie van kwart elliptische en half elliptische veren pakketten met de dempende werking van de gekrulde veer aan de achterzijde is een staaltje van vakmanschap en uitzonderlijke engineering.
Deze Armstrong Whitworth is geregistreerd in België en kan binnen de EU gemakkelijk op kenteken worden gezet.
Deze automobiel is een uniek exemplaar en verkeerd in een perfecte staat. In de jaren negentig heeft de auto een rol gespeeld in de Australische serie ANZACS, wat gaat over het wel en wee van Australische en New Zealandse soldaten in de eerste wereldoorlog. Het is een waardevol stukje geschiedenis van de Britse automobiel industrie en kan voor evenementen actief worden ingezet om als rijdend erfgoed te laten zien wat een schitterende historie er zit in de ontwikkeling van de moderne auto.

Deze auto is verkocht.